maanantai 6. huhtikuuta 2020

Koronapäiväkirja, osa 6, 31.3. -3.4.2020

31.3.2020
Alkuviikkoa sävytti stressaantunut olo, kiire ja turhautuneisuus. Kävi ilmi, että Airbnb ei palauttaisi koko perumamme asunnon hintaa. He palauttaisivat siitä ehtojensa mukaan puolet. Nämä ovat tosiaan heidän ehtonsa, jotka näkyvät asuntoja varatessa kyllä selkeästi, mutta itse kuvittelin, että tämä poikkeustilanne olisi poikkeustilanne myös näille matkanjärjestäjille ja normaaliehdot eivät olisi käytössä.
Tämä kertoo mielestäni ennen kaikkea siitä kuinka tottuneita me olemme turvallisiin oloihin ja oikeusvaltiossa elämiseen. Samalla kun ymmärrän, että 'business is business', minun on vaikea käsittää, että ihmisten hädällä ja tällä tilanteella tehdään rahaa.
Matkustaminen on kuitenkin kriisissä. Meidän tilanteemme ei ole millään tavalla vakava, vaikka joudumme nyt hieman maksamaan tyhjästä. Ihmisiä on jumissa matkakohteissa ympäri maailmaa. Valtioiden rajat vain menivät äkkiä kiinni ja osa ihmisistä jäi jumiin vieraaseen maahan. En tiedä, miten itse pärjäisin puolityhjässä hotellissa esimerkiksi Perussa yhdessä muiden jumiin jääneiden reissaajien kanssa, odotellen kotiinpääsyä ilman mitään tietoa, milloin se tapahtuu. Tällaisesta tapauksesta luin lehdestä.
Myös useimmat tuttavani ovat peruneet lomamatkojaan, eivätkä hekään tiedä varmasti saavatko rahojaan takaisin. Lentoyhtiö Norwegianin talousvaikeuksista on uutisoitu paljon jo ennen tätä kriisiä ja se hyvittää nyt peruutetut lennot asiakkailleen pisteillä, joilla voi myöhemmin ostaa heiltä uuden lennon. Kukaan ei kuitenkaan oikein usko fiman pysyvän enää kovin kauaa pystyssä.
Suomalaisia on maailmalla muutenkin paljon. Esimerkiksi Espanjan Fuengirolassa on kohtuullisen iso suomalaisyhteisö. Lehdistä olemme saaneet lukea, että Espanjassa Koronatilanne on vakava ja terveydenhuollon yksiköt ruuhkautuneita. Ulkonaliikkumiskieltoja on voimassa ympäri maata.
Eräs äitini ystävä on miehensä kanssa asunut Fuengirolassa jo vuosia. Kun kaupalliset lentoyhtiöt eivät enää lennä Espanjasta Suomeen, on monen eläkeläisen ollut haastavaa löytää lentoja, joilla päästä kotimaahan, missä olisi ehkä tällä hetkellä yli 70-vuotiaiden turvallisempi olla ja tartuntariskikin olisi huomattavasti pienempi.
Jotkut yksityiset yritykset ovat ostaneet muutamia lentoja suomalaisten kotiintuomiseksi Aurinkorannikolta, samoin Ulkoministeriö on kotiuttanut suomalaisia monesta paikasta järjestämillään lennoilla. Äitini ystävän paluu näytti silti epävarmalta. Kaikeksi onneksi he olivat lopulta päässeet lennolle Tukholmaan ja sieltä päässet vielä rahtilaivalla Turkuun ja ovat nyt turvallisesti kotona karanteenissa. 2 viikon karanteeni on nyt ehdoton määräys kaikille ulkomailta Suomeen palaaville.

1.-3.4.2020
Loppuviikko kului töitä tehdessä ja omituista tilannetta ihmetellessä. Uusimaa oli suljettu ja sekin aihe kirvoitti kiertovitsejä nettiin.




Uutiset eivät muuten ole olleet kovin mieltäylentäviä. Ruotsissa ihmisiä on kuollut tautiin jo moninkertainen määrä Suomeen verrattuna. Heillä pyritään pitämään yhteiskunnan rattaat pyörimässä, eikä uskota tiukkoihin rajoituksiin, kuten meillä. Linja ei ehkä ole oikea.
Useimmat muut maat vetävät tiukkaa linjaa ja kiristävät rajoituksia. Jopa USAn presidentti Trump asetti puheessaan ihmishenkien suojelemisen tärkeimmäksi prioriteetiksi, vaikka oli aiemmin puhunut lähinnä vain siitä, miten tärkeää on pitää ihmiset töissä ja valtion taloutta yllä.
Tauti sen kun etenee. Ihmisiä on teholla ja sairaina Suomessakin. Ei ole tietoa, kauanko rajoituksia oikein jatketaan.
Kaiken keskellä meidän arkemme pyöri etäkoulussa, -töissä ja -harrastuksissa. Nuorimmaisen kanssa yritimme tehdä ohjattua Parkourtuntia netistä, mutta hän tylsistyi siihen 10 minuutin jälkeen ja kehitti minulle ja veljilleen oman parkourtunnin, jonka suunnitteli ja ohjasi varsin mallikkaasti 6-vuotiaaksi. No hän on kyllä tottunut meitä ohjaamaan ja komentamaan. 😀
Parkour oli kivaa ja ylipäänsä liikunta tuo paljon iloa tähän tilanteeseeen meille kaikille. Käyn itse kävelyllä, juoksemassa ja pyöräilemässä lähes päivittäin joko itsekseni tai lasten kanssa. Mies lenkkkeilee itsekseen kun on tottunut kovaan juoksutahtiin. Välillä kyllä lähdemme koko porukka metsään lenkille. Eipä tässä muutakaan voi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päiväkirjamerkintöjä Koronakeväältä, -kesältä ja -syksyltä: 4.5.- 31.10.2020

Arki muuttui meillä keväällä, tarkkaan ottaen 14.5. kun lapset palasivat kouluun. Silloin minun aktiivinen blogin päivittämiseni väheni. Kes...